Am auzit o data expresia : “Pana si o maimuta poate sa intre intr-o tranzactie, dar banii se fac ( sau se pierd ) cand iesi din tranzactie. “
Acest lucru este mai mult decat adevarat. Majoritatea traderilor au dreptate in privinta directiei pietei cand intra intr-o tranzactie, dar de multe ori incaseaza o pierdere din cauza ca esueaza sa incaseze profitul la momentul potrivit.
Citeste acest articol din nou si din nou pana cand intelegi toate conceptele mentionate aici. Stiind Cand si Cum sa iesi dintr-o tranzactie va determina succesul , sau esuarea ta ca trader.
Exista trei reguli diferite de a iesi dintr-o tranzactie pe care ar trebui sa le aplici:
* Reguli de Stop Loss pentru a-ti proteja capitalul.
* Tinte de profit din care sa iesi dintr-o tranzactie pe castig .
* “Stop-loss temporal” pentru a iesi dintr-o tranzactie daca Piata nu se misca deloc.
Ordinele de tip Stop Loss
Un stop loss este un ordin folosit pentru a limita o posibila pierdere daca tranzactia merge impotriva ta . Este nivelul de pret la care vei inchide tranzactia in conditiile in care aceasta a mers prea mult in directia “gresita” si elimina motivul pentru care sa mai ramai in tranzactie.
Tot timpul foloseste ordine de tip stop loss!
Daca nu aplici stop loss-uri in tranzactiile pe care le faci, nu vei tranzactiona pentru mult timp- vei sfarsi prin a-ti distruge contul in timp foarte scurt. Se poate intampla foarte usor ca o pierdere de 100$ sa se transforme intr-o pierdere de 1500$ . Un trader bun va sti exact cand sa isi ia o pierdere mica si sa treaca la urmatoarea tranzactie.
Pana si cei mai experimentati traderi au un ordin de tip stop loss in piata, fie ca tranzactioneaza forex, optiuni, actiuni, sau marfuri.
Reaminteste-ti faptul ca afacerea ta reprezinta capitalul de tranzactionare pe care il ai - daca il pierzi, nu exista nici o asugurare. Esti terminat. In momentul in care intri intr-o tranzactie, plaseaza un stop loss imediat. Acest lucru te va proteja sa nu iti pierzi tot contul pe o tranzactie.
Cel mai important lucru, referitor la abordarea de a lua decizii, este sa stii unde vei inchide o pozitie DINAINTE sa intri in tranzactie. Seteaza-ti cateva reguli si MEREU respecta planul de trading facut . Cu aceasta in minte, hai sa vedem cateva strategii de stop loss.
Suma fixa de bani
Usor, rapid si simplu. Doar specifica o suma de bani pe care doresti sa o risti si plaseaza un ordin stop loss.
Exemplu:
Sa zicem ca tranzactionezi long perechea valutara EUR/USD . Ai intrat in piata la pretul 1.3585 si vrei sa risti 200$ . Daca ai intrat cu un volum de 0.1 lot , vei seta stop loss de 200 pipsi sub pretul de cumparare, adica la 1.3385.
Cand sa folosesti aceasta strategie :
Aceasta este o strategie perfecta pentru incepatori, din moment ce nu trebuie sa efectuezi calcule complexe. Functioneaza foarte bine cand tranzactionezi doar un instrument financiar, si daca instrumentul acesta nu fluctueaza foarte mult.
Stop loss folosind analiza tehnica
Foarte multi traderi prefera sa foloseasca punctele majore de suport sau rezistenta de pe grafic pentru a-si determina iesirile din piata. In loc de suporti si rezistenta, poti foarte bine sa folosesti Punctele Pivot, Niveluri Fibonacci, sau nivelurile superioare si inferioare a unui canal de trend, sau Bollinger Bands, daca ar fi sa numesc cateva .
De exemplu : In poza de mai jos exemplificam o intrare short la linia verde si un ordin stop loss la linia rosie dupa ce ne-am orientat dupa nivelul superior al benzii Bollinger .
In articolul urmator o sa scriu despre iesirile din Piata de tip Tinta de Profit ( TP - Target Point)
Sper ca aceste articole sa te ajute in demersul tau de a deveni un trader mai bun; chiar daca ai experienta de ani de zile in trading, sfatul meu este sa citesti aceste articole si sa implementezi informatia din ele.
Cu stima, iti urez spor la tranzactii profitabile !