joi, 10 mai 2012

Ce sa cumperi ? Euro, Dolari sau RON ?



 


Am intalnit aceasta intrebare pe internet si probabil cei interesati se intreaba defapt:  “ In ce moneda sa-mi pastrez economiile , in Euro sau in Dolari ? “

Raspunsul meu ar fi ca cel mai bine este sa-ti tii banii in moneda in care  esti platit cel mai des. In cazul nostru, spre nefericirea noastra, ca sa zic asa, in Lei romanesti , RON.
Insa, cunoastem cu totii problemele monedei noastre nationale si vrem altceva.

Astfel ca daca dispunem de sume mari de bani ( de la 3000$ in sus) putem sa alegem sa ne facem niste depozite bancare in valuta si avem de ales intre Euro si Dolar american .

Bancile din Romania accepta ambele monezi, iar dobanzile oferite de banci difera de la o moneda la alta.
Am luat ca exemplu Banca CEC Bank la care poti sa vezi ca ofera urmatoarele dobanzi anuale la depozitele la termen cu dobanda fixa :  USD=1,25%/ an, iar la EUR=2,25%/ an .

La prima vedere observam ca ar fi mai avantajos sa economisim in EURO pentru ca  dobanda e mai mare.
Personal, daca as castiga multi bani, i-as pastra in Euro si nu neaparat din cauza dobanzii mai mari oferite de anumite banci, ci pentru ca eu momentan locuiesc in Uniunea Europeana si voi folosi la cumparaturi moneda Euro . In plus de asta, Romania este programata sa adopte moneda Euro in locul Leului romanesc, acest lucru fiind propus in jurul anului 2015.

Totusi, multi isi pun intrebarea “Care economie este mai puternica si mai stabila? Cea Europeana sau cea din S.U.A. ?” . In acest caz, parerile sunt impartite, insa daca ar fi sa-l citez pe Mircea Badea, el spune ca are mai multa incredere in economia S.U.A. pentru ca are cea mai puternica armata de pe Planeta. Intr-un fel are dreptate, insa nu as cumpara USD doar pentru ca S.U.A. sta mai bine din punct de vedere economic.

Un alt aspect pe care l-am observat este urmatorul: in anul 2008 cand raportul EUR/RON era 3,7 - 3,8 toate bancile din Romania ii indemnau pe romani sa acceseze credite in Euro . Intre timp , EUR/RON a ajuns la pretul de 4,4 ; acum, desi s-a anuntat ca in 2015 Romania va renunta la RON, toate bancile ofera mai usor credite in lei . Nu e bine sa crezi in teorii ale conspiratiei, dar ceva nu ni se spune si am impresia ca se profita de lipsa de cunoastere a romanului.

In concluzie, daca esti roman, traiesti in Romania si ai ceva bani cel mai bine ar fi sa-i pastrezi in Euro .

Daca ai si mai multi bani si vrei sa obtii din ei mai mult decat o dobanda care nu acopera decat costul inflatiei, te sfatuiesc sa inveti sa tranzactionezi valuta si sa-ti deschizi un cont de tranzactionare.  :)
Orice alegi, iti doresc mult succes !

Niciun comentariu: