miercuri, 12 septembrie 2012

Graba, frica si lacomia - cei 3 dusmani ai traderului mai putin experimentat

Graba, frica si lacomia sunt 3 lucruri care mi-au dat foarte mari batai de cap in ultima perioada in care am tranzactionat.

Cu toate ca au fost oportunitati foarte bune in Piata pe care de multe ori le-am anticipat corect, totusi am facut greseli care au dus la rezultate mai putin dorite.

Greselile despre care vorbesc sunt din cauza personala; Piata nu are nici o vina, marimea contului nu are nici o vina, nimeni altcineva nu are nici o vina ca rezultatele nu au fost conform asteptarilor. Ca traderi, deseori avem toate conditiile necesare sa reusim, insa ceea ce ne impiedica in a avea succes este lipsa de disciplina care se manifesta prin graba, frica si lacomie.

In continuarea articolului o sa scriu cateva lucruri despre acesti trei dusmani ai traderului si cate o metoda de rezolvare a acestor probleme.

Graba - apare atunci cand avem o idee de trade care ni se pare buna ( si care de cele mai multe ori chiar este buna ) si de nerabdare traderul intra in Piata " at market " , ceea ce de multe ori este o greseala.
Sfat: foloseste doar intrari "pending" ; asta te va ajuta foarte mult pentru ca pretul iti va confirma daca ai avut dreptate sau nu.

Frica - de cele mai multe ori apare pentru ca dupa ce deschizi o tranzactie ignoram sa stabilim metoda si conditiile de iesire din tranzactia respectiva. Asadar, o solutie la aceasta problema este folosirea corecta a ordinelor Stop Loss si Take Profit. Cel mai indicat este sa folosesti o ratie de 1 la 2 ( Ex. SL/TP=50/100 pips) .

Lacomia- este poate cea mai periculoasa si consta in deschiderea unor tranzactii cu un volum mult prea mare pentru contul pe care il are traderul . Acest lucru duce la distrugerea contului intr-un timp foarte scurt.
Sfat: - Risca cel mult 5% din cont si vei scapa de acesta problema (Ex. la un cont de $1000, pierderea sa fie de cel mult $50) . La fel de important e numarul de tranzactii deschise; eu personal ma simt cel mai confortabil cand am deschisa doar o singura tranzactie pe care risc intre 1% si 5% din cont, insa daca as avea mai multe tranzactii riscul trebuie sa se incadreze in limita de 5%.

Cam acestea sunt sfaturile la aceste trei mari probleme.

Sper ca ti-a placut articolul si te invit sa lasi un mesaj si sa-mi spui ce alte probleme mai cunosti, probleme care nu te lasa sa ai rezultatele dorite.

Iti doresc mult succes si cat mai multe zile verzi !

Cu stima,
Dan

Niciun comentariu: