joi, 27 noiembrie 2014

Ce este mai exact "Riscul" in tranzactionarea forex, actiuni, marfuri etc. ?

Riscul inseamna "a nu detine controlul".

Exemplu: Daca tu conduci o masina pe autostrada, esti expus riscurilor care pot aparea in trafic. E simplu. Dar, din fericire, sunt cateva lucruri pe care le putem face pentru a controla acest risc:

*Toti participantii la trafic trebuie mai intai sa detina bazele educatiei din legislatia rutiera si trebuie sa treaca cu succes examenul de conducere pentru a putea sofa pe drumurile publice, calificare care este reprezentata de permisul de conducere.
*Automobilele sunt echipate cu elemente de securitate, cum sunt centurile de siguranta, airbag-uri, sistem ABS, si -sa nu uitam cel mai important lucru- volanul, care te ajuta sa ocolesti obstacolele din calea ta.
*Cand esti chiar incepator, neaparat vei exersa alaturi de un instructor pe drumuri cu trafic redus INAINTE ca sa intri pe soselele cu trafic intens. Incepi sa conduci cu 25km/h , si apoi, cu cat devii mai obisnuit cu senzatia de sofer, vei incepe sa conduci la viteze mai mari.

Toate aceste lucruri te ajuta sa controlezi riscul cand vine vorba de condus un automobil. Niciodata nu vei fi capabil sa elimini complet toate riscurile, dar poti face lucruri potrivite pentru a reduce aceste riscuri.

Aceleasi principii se aplica si in TRANZACTIONARE:

*Trebuie mai intai sa ai o minima educatie si sa iti exersezi abilitatile de TRADER inainte sa incepi tranzactionarea. Din pacate, pentru Piata de Capital nu exista examene inainte sa deschizi un cont de tranzactionare la o companie de brokeraj, dar trebuie neaparat sa aloci suficient timp ca sa inveti elementele de baza despre Piata pe care vrei sa tranzactionezi si sa dezvolti o strategie care ti se potriveste stilului tau de personalitate inainte de a porni la drum. 

*Cand tranzactionezi, trebuie sa aplici cateva "elemente de securitate" . Doua dintre cele mai importante sunt : respectarea strategiei de tranzactionare si folosirea de stop loss-uri pentru orice tranzactie, riscand nu mai mult de 1 sau 2 procente din capitalul contului de trading per tranzactie.

*Cand esti nou in trading, trebuie mai intai sa exersezi pe conturi foarte mici, dar conturi reale, de cel mult 50$ la un broker care ofera posibilitatea sa tranzactionezi cu unitati foarte mici per ordin, cum e la Oanda, unde cu 50$ poti deschide pozitie cu volum de 50$ fara levier. Dupa ce incepi sa iti construiesti un pic de incredere in abilitatile tale de trader, poti sa incepi sa tranzactionezi cu volume mai mari pe un cont mai mare care sa iti permita deschiderea de ordine cu volum de 0.1 loturi sau mai mult . Daca te simti confortabil, nu esti stresat si incepi sa obtii rezultate acceptabile, poti sa incepi sa tranzactionezi cu conturi mai mari.

Cel mai important, niciodata nu tranzactiona bani pe care nu ti-i permiti sa ii pierzi. Ia foarte bine in vedere situatia ta materiala mai intai si abia apoi incepe sa tranzactionezi.
Scapa mai intai de credite care te storc de bani cu dobanzi, plateste toate cardurile de credit si pune deoparte mai intai bani care sa iti acopere cheltuielile cu intretinerea vietii pentru minim 3 luni. Dupa ce ai facut acesti pasi importanti, abia atunci poti sa incepi sa pui banii sa lucreze pentru tine.
Nu tranzactiona cu ideea ca o sa te imbogatesti peste noapte crezand ca daca ai un cont de trading deja o sa fi milionar.

Evita sa tranzactionezi crezand ca tradingul este o schema de imbogatire rapida.
Acesta este principiul numarul 1 cand vine vorba sa iti controlezi riscul.

Ai grija de tine si de banii tai.

Pe final de articol, te las cu gandul la citatul traderului Ray Dalio din interviul dat lui Antony Robbins: "Tranzactionarea este precum poker-ul. Este poker cu cei mai buni jucatori de poker din lume." / "This is poker with the best poker players on earth.”

P.S. : Fii inteligent. Mai citeste inca o carte pentru a invata sa tii in frau riscurile din viata ta lunga de trader de succes :) !

Cu stima, Paveliuc Dan Nicolae . 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Niciun comentariu: