joi, 26 aprilie 2012

Cumpara si vinde folosind oscilatorul CCI(14)


         Oscilatorul Commodity Channel Index (CCI) este un indicator prezentat prima data in octombrie 1980 de catre Donald Lambert in revista Commodities. In prima faza, Indicele Canalului de Marfuri (CCI) a fost utilizat in tranzactionarea pe Piata Marfurilor gen Soia, Petrol sau Aur, dar a fost adoptat si de catre traderii de Forex.
CCI este un indicator foarte popular deoarece este simplu de utilizat, iar semnalele date de el pot fi interpretate cu usurinta.
      
   Rolul indicatorului CCI este de indentificare a directiilor de miscare ciclica si poate fi aplicat la identificarea momentului cand piata se gaseste in stare de supra-cumparare sau de supra-vanzare.
   Indicatorul prezinta o miscare care poate fi analizata in trei zone:

  # Zona mai jos de -100; aceasta este zona de supra-vanzare
 
  # Zona dintre -100 si +100; zona intermediara

  # Zona mai sus de +100; zona de supra-cumparare
 
  In cea mai mare parte a timpului piata se misca intre liniile -100 si +100, dar in functie de time frame-ul pe care il folosesti vor aparea semnale de cumparare sau de vanzare foarte clare.
 
  Personal, recomand ca semnalele de trade sa fie tranzactionate in functie de trendul Pietei; adica, pe un trend ascendent se vor lua in calcul doar semnalele de supra-vanzare, iar pe trend descendent se va tranzactiona doar atunci cand oscilatorul pleaca din zona de supra-cumparare si trece sub nivelul de +100.

  Semnal de cumparare este momentul in care indicatorul trece din stadiul de supra-vanzare (mai jos de -100) spre un nivel superior.
 

 Semnalul de vanzare este in momentul in care indicatorul trece din starea de supra-cumparare(mai sus de +100) spre un nivel inferior.

  Pentru CCI este important sa se foloseasca valoarea de 14, dar unii traderi folosesc si valoarea 20, valori care se pot schimba din setarile indicatorului.

   Astfel, cu acest indicator poti tranzactiona semnalele in directia trendului, dar uneori poti folosi CCI si ca sa tranzactionezi in timp ce Piata este in miscare de range.

   Aceasta metoda de trade utilizand indicatorul CCI(14) este foarte utila si poate fi folosita pe orice time-frame.

Trimiteți un comentariu